ACU-ABAE Catalunya acaba d’aconseguir una Sentència del Jutjat de Primera Instància de l’Hospitalet de Llobregat que condemna a una de les franquícies de la coneguda empresa Immobiliària Grocasa a retornar a una consumidora el pagament de 3.630 euros que va cobrar l’empresa en concepte d’intermediació immobiliària.

S’està posant de moda que immobiliàries cobrin els seus honoraris tant a comprador com a venedor d’un immoble amb l’excusa que la seva gestió és d’intermediació immobiliària. Però aquesta actuació no és gens correcte. Segons disposa la Llei, aquestes actuacions són il·legals i contràries a les normes de protecció de les persones consumidores.

Aquesta Sentència encara no es ferma i hi ha un termini per a apel·lar, però l’Associació es troba disposada a lluitar fins al final per a que retornin aquestes quantitats a la nostra associada.

Què ha passat en aquest cas?

La consumidora volia comprar una casa que la portava en cartera la immobiliària Grocasa, per a poder traslladar l’oferta de compra al venedor, aquesta havia de signar uns documents d’acceptació d’honoraris per intermediació immobiliària.

Evidentment, aquesta situació no dona la contractació d’un servei de mediació, i menys de la mateixa empresa que vol vendre la casa de la persona que els ha contractat en primer lloc. Això dona peu a situacions com que la immobiliària sempre l’interessarà vendre la casa per un preu més elevat possible (i més si cobra a comissió), per tant, hi ha opinions contraposades entre venedor i mediador.


Perquè aquestes actuacions són contràries a les normes de protecció dels consumidors?

Segons disposa la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, abans que el consumidor i usuari quedi vinculat per un contracte i oferta corresponent, l’empresari haurà de facilitar de forma clara, comprensible i accessible, la informació rellevant, veraç i suficient sobre les característiques principals del contracte, en particular sobre les seves condicions jurídiques i econòmiques.

Alhora, també disposa que als contractes amb consumidors i usuaris que utilitzin clàusules no negociades individualment, hauran de complir amb una sèrie de requisits, entre els quals es troba l’obligació d’actuar de bona fe i que els contractes tinguin un just equilibri entre drets i obligacions de les parts, el que en tot cas exclou la utilització de clàusules abusives (SIC).

Això fa que l’empresa hagi de complir amb una sèrie de requisits pràctics. Per exemple, no és un secret que la gran majoria d’empreses fan ús de contractes ja redactats abans que comenci qualsevol relació comercial amb cap client. Contractes que els consumidors no poden influir en el seu contingut i es converteixen fàcticament en el que es denomina «Contractes d’adhesió».

Ara bé, es pot considerar com a condició abusiva aquella que permeti el cobrament per serveis no prestats efectivament. En aquest cas no es dona la situació de mediació entre parts, sinó una situació en la qual el venedor contracta a la immobiliària perquè publiciti la venda de casa seva i que aquesta empresa s’encarregui de les gestions per a aquesta finalitat. No es fa servir de mutu acord entre comprador i venedor un servei de mediació, sinó que és imposició per la persona que vol vendre, no la que vol comprar.

Demandar amb una organització de persones consumidores.

El principal advantatge de reclamar amb una organització de persones consumidores es comptar amb un equip de personal especialitzat en la defensa dels teus drets. A banda, litigar essent soci/a d’aquest tipus d’entitats es un aval de seguretat, atès que en l’hipotetic cas de portar un procediment judicial on sigui aquesta entitat qui demandi en defensa dels teus drets i es perdi la causa, no et condemnaràn al pagament de les costes, tenint en compte que aquestes organitzacions es troben emparades amb la Llei d’Assistència Jurídica Gratuita.

Has comprat una casa i t’han cobrat des de la immobiliaria el servei d’intermediació immobiliaria? pots reclamar-ho! Contacta’ns i t’ajudarem a que ho recuperis!

Envia’ns un missatge a través del formulari que a trobaràs mes a baix i diga’ns que t’ha passat.

Llegeix la Sentència
aquí

UNEIX-TE A ACU-ABAE

Som l’Organització que es dedica a defensar els teus drets, som la teva organització de persones consumidores

En que et podem ajudar?

  • ACU-ABAE guanya una Sentència Judicial que obliga a la immobiliaria GROCASA a retornar 3.630 euros a una consumidora per honoraris d’intermediació inmobiliaria

  • Convocada l’Assemblea General Ordinària per al 2025

  • Xerrada sobre les estafes bancàries amb motiu del Dia Mundial dels Drets de les Persones Consumidores